به گزارش پارسینه؛ اقتصاد ایران در سال های اخیر نوسانات و اتفاقات قابل توجهی را به خود دیده است. وقوع چندین دور جهش ارزی و البته ثبت تورم دست کم 40 درصدی در چهار سال اخیر، همه و همه چالش های اقتصادی قابل توجهی را برای مردم کشورمان و وضعیت معیشتی آن ها ایجاد کرده اند.
کافی است توجه داشته باشیم که مدتی قبل "سلام ستوده" نماینده مجلس شورای اسلامی کشورمان در موضعگیری به این مساله اشاره کرد که اکنون 25 میلیون نفر فقیر در کشور داریم. از این رو، یکی از مشکلات جدی که کشورمان در وضعیت کنونی به آن دچار است، اوج گیری بحران شکاف طبقاتی در ایران است. بر اساس آمارهای رسمی، در سال 1402 میزان نابرابری درآمدی در ایران در قیاس با سال 1401، 38.77 درصد افزایش یافته که این مساله حاکی از تعمیق نابرابری و شکاف طبقاتی در کشورمان است.
گزارش های رسمی حاکی از این هستند که میانگین هزینه های سالانه دهک اول به عنوان کم درآمدترین دهک درآمدی در کشورمان حدودا 47 میلیون تومان است این در حالی است که این عدد برای خانوارهای شهری دهک دهم به عنوان پردرآمدترین ها، 590 میلیون تومان ثبت شده است. این یعنی هزینه های دهک دهم در طول سال 13 برابر بیشتر از دهک اول است. در عین حال، گزارش های رسمی نشان می دهند که 20 درصد بالای درآمدی در کشورمان، 47.5 درصد از کل درآمد کشور را در اختیار دارند.
این در حالی است که 20 درصد پایینی جمعیت ایران، تنها 6 درصد از کل درآمد کشور را به خود اختصاص دادهاند. بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران معتقدند که با تداوم روندهای موجود، باید انتظار افزایش بیش از پیش شکاف طبقاتی در ایران را نیز داشته باشیم. موضوعی که حداقل 3 پیامد مهم را برای کشورمان تداعی می کند.
تضعیف سرمایه و انسجام اجتماعی در کشور
با اوج گیری شکاف طبقاتی در کشورمان، این گزاره در اذهان طیف های قابل توجهی از مردم ایران تقویت میشود که بیعدالتی به امری جدی و عمیق در کشور تبدیل شده است. ته نشین شدن این تصور و اینکه طیف هایی از مردم فکر می کنند که رها شده اند سبب خواهد شد انسجام اجتماعی و ملی در ایران با خطر رو به رو شود و سرمایه اجتماعی جریان حکمرانی نیز با آسیب های جدی رو به رو شود. این معادله از چشم اندازی کلان در راستای منافع ملی ایران نیست و بنیان های امنیت و اقتدار ملی ایران را تهدید می کند.
افزایش محسوس آسیب های اجتماعی و نرخ جرم
تشدید و تعمیق حس بیعدالتی در افراد در نتیجه شکاف طبقاتی در ایران می تواند انگیزه های آن ها برای بزهکاری و ارتکاب به جرم را نیز افزایش دهد. از یاد نبریم که با تشدید فقر، افراد انگیزه های جدی برای حرکت در مسیرهایی پیدا می کنند که به نفع جامعه آن ها نیست.
در عین حال، تشدید شکاف طبقاتی موجب افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها، برجسته شدن بیش از پیش پدیده حاشیه نشینی، افزایش آمارهای اعتیاد و البته بیشتر شدن موارد خشونت خانوادگی خواهد شد. مسائل و موضوعاتی که همه و همه متاثر از اوج گیری شکاف طبقاتی در کشور و شکل گیری این حس در افراد که آن ها قربانی بی عدالتی هستند، امکان بروز و ظهور پیدا می کنند.
از دست رفتن فرصت ها برای کشور
ایران در زمره کشورهایی است که سرمایه انسانی قابل توجهی دارد. .وقتی شکاف طبقاتی در جامعه تشدید شود و احساس نابرابری به افراد دست بدهد و آن ها چشم اندازهای روشنی را پیش روی خود نبینند، به طور خاص نخبگان جامعه بیش از همه میل به مهاجرت به خارج از کشور را پیدا می کنند. در عین حال، از منظر اقتصادی نیز شاهد فرار سرمایه ها از کشور خواهیم بود. معادلاتی که همه و همه چشم اندازهای آتی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی پیش روی کشورمان را به شدت تضعیف می کنند.
0 دیدگاه