به گزارش پارسینه؛ روابط میان هند و پاکستان، دو رقیب و دشمن دیرینه بار دیگر به مرحله انفجار رسیده است. چند روز قبل، شماری از افراد مسلح به یک منطقه گردشگری در کشمیر که بخشی از آن در کنترل هند و بخشی دیگر در کنترل پاکستان است حمله کردند و موجب کشته شدن 26 گردشگر شدند.
یک گروه کوچک شبه نظامی که به نظر می رسد به گروه تروریستی "لشگر طیبه" مرتبط باشد، مسوولیت این حمله مرگبار را برعهده گرفته با این حال، دولت هند به صراحت اعلام می کند که پاکستان در پسِ پرده این حمله بوده است. موضوعی که عملا هند و پاکستان را در آستانه یک جنگ بزرگ قرار داده است. "نارندرا مودی" نخست وزیر هندوستان در موضع گیری تاکید کرده که عاملان این حمله به شدت مجازات خواهند شد و هیچ راه فرار و یا نجاتی برای آن ها نیست.
گزارش ها حاکی از این هستند که به تازگی نیروهای ارتش هند و پاکستان در برخی مناطق مرزی به روی هم آتش گشوده اند و البته که دو طرف اقدامات متقابلی را در زمینه اخراج اتباع طرف مقابل از اک خود یا توقف صدور ویزا برای آنها را در دستورکار قرار داده اند.
برخی منابع خبری گزارش داده اند که ارتش پاکستان به تازگی یک پهپاد هندی را بر فراز حریم هوایی این کشور ساقط کرده و البته که نخست وزیر هند هم به ارتش این کشور دستورکار داده که واکنشهای مقتضی به پاکستان نشان داده شود. مجموع این مسائل از اوج گیری قابل توجه تنش ها میان دو کشور هند و پاکستان به عنوان دو قدرت اتمی دنیا حکایت دارند. در این رابطه، توحه به 3 نکته مهم است.
اول اینکه هندوستان پیمان آبی ایندوس با پاکستان را به حالت تعلیق درآورده و تاکید کرده که اجازه نمی دهد حتی یک قطره آب از خاک هند وارد پاکستان شود. این پیمان آبی سال ها در بحبوحه تشدید تنش ها میان هند و پاکستان همچنان برقرار بوده و اهمین آن آنجاست که تعلیق این پیمان موجب می شود تا پاکستان از بخش قابلتوجهی از آبی که برای کشاورزی به آن نیاز دارد محروم شود و این مساله هزینه های کشاورزی در پاکستان را به شدت بالا می برد. تاکید هند بر اینکه اجازه ورود آب به پاکستان را نمی دهد، نشان از آن دارد که بحران در وضعیتی جدی است.
نکته دوم اینکه حمله تروریستی اخیر به کشمیر در شرایطی صورت گرفته که "جی دی ونس" معاون رئیس جمهور آمریکا میهمان دولت هند بود. انتظار می رود که وی در قالب گفتگوهای خود با مقامات هندی بر ضرورت توسعه همکاریهای دفاعی میان دو کشور و البته کنش بیشتر هند در راستای طرح دولت آمریکا برای تشدید رقابت با چین، رایزنی کرده باشد.
از این رو، بسیاری از صاحب نظران معتقدند که دولت ترامپ نیز قویا در قالب تشدید تنش ها میان هند و پاکستان، همگام با هند است. این در حالی است که پیشتر آمریکا اصلیترین میانجیگر در بحبوحه اوج گیری تنش ها میان دو کشور مذکور بوده است.
و سوم اینکه در دوره حضور نارندرا مودی به عنوان نخست وزیر هند در قدرت، عرصه سیاست در این کشور تا حد زیادی ماهیت قطبی به خود گرفته و وی سعی داشته تا هندوها را علیه دیگر اقلیت ها و گروه های قومی و مذهبی نظیر مسلمانان تقویت کنند. درست به همین دلیل است که دولت پاکستان می گوید دولت هند بدون هرگونه دلیلی پاکستان را متهم به دست داشتن در حمله اخیر تروریستی در کشمیر می کند.
از این رو، عده ای نیز به این موضوع اشاره دارند که هیچ بعید نیست تنشهای جاری میان هند و پاکستان محصول جنس و ماهیتِ رویکرد نارندرا مودی به حوزه سیاست در هند و تبعات ناشی از آن باشد. آنچه واضح است این موضوع می باشد که اکنون هند و پاکستان در آستانه درگیریهای بزرگی هستند و باید به طرق مختلف، تنشزدایی جایگزین تنشزایی شود. زیرا هیچکدام از دو کشور تحمل یک جنگ بزرگ را به دلیل مشکلات اقتصادی و جمعیت فقیر زیادِ خود ندارند.
0 دیدگاه